Despre FSGC
În spiritul Universității de Vest din Timișoara, la Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării, performanța și excelența reprezintă ambele un deziderat constant, ca rezultat gradual și permanent al efortului de a fi mai bun. Facultatea noastră promovează o formare academică adaptată cerințelor actuale ale pieței muncii, punând accent nu doar pe excelența științifică și integrarea socio-economică, ci și pe dezvoltarea completă a personalității umane.
Anii 2000 au constituit una dintre cele mai dinamice perioade din istoria Universității de Vest din Timișoara, facultatea noastră – cu o istorie, totuși, de mai bine de un sfert de veac – fiind cea mai tânără din cadrul universității (înființată în 1999). Piatra de temelie a facultății a fost pusă de conf. univ. dr. Gabriela Colțescu, primul decan al Facultății de Științe Politice, din 1999 până în 2003. La acea vreme, FSGC de astăzi avea două specializări: cea de științe politice și relații internaționale și studii europene, la care s-a adăugat, în 2004, specializarea de jurnalism (anterior, filosofia, în 2003), desprinsă de domeniul filologiei, teologiei și istoriei. Metamorfozele prin care a trecut FSGC nu au făcut altceva decât să confirme dinamica caracteristică, facultatea noastră dezvoltându-se în mai multe etape. Dintotdeauna proaspătă, mereu ancorată în realitate, întotdeauna de actualitate.
Astăzi, facultatea asigură pregătirea de specialitate, în cadrul Departamentului de Științe ale Guvernării, pentru specializarea de științe politice, cea de relații internaționale şi studii europene – în limba română, administrație publică și, mai nou, studii de securitate.
Departamentul de Științe ale Comunicării a început cu jurnalismul, crescând odată cu specializările de comunicare și relații publice, publicitate și, recent, media digitală, FSGC fiind organizată pe cele trei niveluri de funcţionare a învăţământului universitar românesc (licenţă, masterat şi doctorat).
FSGC se angajează să ofere programe de studii universitare de calitate, prin care să îi pregătească pe viitorii absolvenți să-și atingă obiectivele profesionale în cadrul unor cariere de succes şi să îşi asume responsabilitatea de viitori specialiști pentru domeniile de studiu. Ca spațiu academic dinamic, dedicat formării unor specialiști bine pregătiți în domenii esențiale pentru înțelegerea și influențarea societății contemporane, ne facem remarcați prin programe de studiu moderne, orientate spre cercetare și aplicații practice, care răspund provocărilor actuale ale unei lumi aflate în continuă schimbare, asumând rolul de a pregăti, în definitiv, mai ales oameni cu educație solidă, capabili de gândire critică și creativă.
Studenții beneficiază, așadar, de un mediu academic deschis, de interacțiuni directe cu profesori cu experiență și acces la diverse parteneriate locale, naționale și internaționale. Activitățile extracurriculare și evenimentele organizate oferă oportunități de dezvoltare personală și profesională, contribuind la formarea unor cetățeni activi, implicați, dar mai ales conștienți de rolul lor în societate.
Cadrele didactice FSGC din cadrul celor două departamente – Departamentul de Științe ale Guvernării și Departamentul de Științe ale Comunicării – au realizări academice remarcabile, aceștia fiind implicați activ în comunitate și în procesele de elaborare a politicilor publice.
În ceea ce privește nivelul studiilor de licență, în cadrul Departamentului de Științe ale Guvernării, domeniul de studii al științelor politice este preocupat de descrierea și analiza principiilor, instituțiilor și proceselor guvernamentale la nivel local, național, regional și internațional. Programul propus de specializarea de științe politice are o relevanță aparte în societatea românească postcomunistă. Acesta oferă studenților instrumentele necesare analizei fenomenelor politice contemporane și abilitățile necesare participării la transformarea și consolidarea instituțiilor democratice. Încurajarea spiritului critic, dezvoltarea unor valori și comportamente asociate unui leadership dinamic, înțelegerea complexității fenomenului social-politic și profesionalizarea politicului sunt câteva dintre cele mai importante repere ale acestui program de studii.
Absolvenții unui astfel de program vor ști să elaboreze și să gestioneze proiectele, planurile, programele și acțiunile social-politice, să proiecteze strategii politice în contexte locale, regionale, naționale și globale, să susțină, să promoveze și să comunice idei și valori sociale și politice. Aceste competențe și cunoștințe sunt solicitate tot mai mult de către angajatorii care activează în domeniul social-politic, precum instituțiile publice, organizațiile societății civile și organizațiile lucrative. Oportunitățile de practică pentru studenții noștri rezultate din poziționarea geografică a universității noastre, cum ar fi programele de cooperare transfrontalieră sau programele ADR Vest sunt importante, iar proximitatea cu centre universitare de prestigiu facilitează internaționalizarea învățământului și cercetării, precum și dezvoltarea colaborării academice și extra-curriculare în context multicultural.
Specializarea de relații internaționale și studii europene de la FSGC, din cadrul aceluiași departament (Științe ale Guvernării), se adresează viitorilor specialiști în domeniul relațiilor internaționale, tinerilor care își doresc să lucreze într-o reprezentanță diplomatică sau în structurile naționale ale Ministerului Afacerilor Externe, dar și acelora care caută să își construiască o carieră de succes într-o companie multinațională sau o organizație guvernamentală / nonguvernamentală cu impact global. Disciplinele predate îmbină elemente de teorie și practică de specialitate menite să pregătească absolvenți capabili să schimbe viitorul, să contribuie activ la dinamica mediului internațional, având cunoștințe și competențe urmărite de cei mai prestigioși angajatori.
Tot în cadrul Departamentului de Științe ale Guvernării, programul de studii universitare de licență în administrație publică urmărește formarea, dezvoltarea și perfecționarea tinerilor studenți în domeniul administrației publice și al managementului public, într-un mod inteligent și sustenabil. Scopul programului nostru este asigurarea competențelor necesare realizării actului de guvernare și se adresează tuturor celor care doresc să lucreze sau celor care lucrează deja în aparatul administrativ al statului, atât la nivel local, cât și la nivel central sau european. Urmărim formarea unui tip de funcționar public adaptat timpului prezent, capabil să înțeleagă cerințele guvernanței multinivel ale Uniunii Europene și care să țină pasul cu provocările lumii globalizate, inclusiv cu preocuparea pentru dezvoltarea serviciilor de e-guvernare.
Programul de licență de studii de securitate, cel mai nou program al Departamentului de Științe ale Guvernării, urmărește conștientizarea nevoii de formare continuă, dezvoltarea capacității de problematizare, precum și dezvoltarea unui set de competențe care pun accent pe principiile specifice naturii multidimensionale a securității și țin cont de impactul său în diferite contexte, de la politic și economic, la social și cultural. Astfel, cunoștințele, competențele și abilitățile dobândite le vor permite absolvenților să se angajeze pe piața muncii, sau să continue studiile universitare în ciclul următor.
Studiile de licență, în cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării, la specializarea de jurnalism, oferă oportunitatea de a învăţa bazele unei meserii dinamice, conectate la realitatea în schimbare din domeniul media. Studenții află esenţa noţiunilor teoretice în sala de curs, iar apoi urmează aplicații practice în laboratoare, în redacții locale şi în studioul televiziunii studenţeşti UVT – Media Hub sau redacțiilor de radio și televiziune locală și regională. Înfiinţat încă din anul 1992, programul de studii universitare de jurnalism oferă şansa de a învăţa de la profesori cu experienţă în practicarea acestei meserii și în studiul mass-media. Absolvenții care au învăţat aici bazele jurnalismului, se afla în redacțiile televiziunilor centrale, alţii lucrează în filialele regionale ale reţelelor naționale, la agenţii de presă sau în proiecte independente pe piaţa media.
Comunicarea a devenit nu doar o știință, ci o valoare fundamentală a emancipării individuale și colective, inerentă naturii noastre și vieții cotidiene. Domeniul științelor comunicării este un domeniu de studiu vast care propune integrarea diferitelor perspective pornind de la semnificațiile conceptuale ale comunicării, de la transmitere și transfer de informații, la cele de interacțiune și influențare în relațiile socio-umane și ajungând la abordări aplicate, exprimate în comunicarea publică, instituțională, cu formele sale mediatice, politice, comerciale etc sau în abordările ce țin de comunicarea non-verbală și de cea online. Prin urmare, prin programul de studii universitare de licență de comunicare și relații publice, propunem studenților o experiență de învățare creativă, practică, fundamentată pe realitatea socio-economică contemporană, oferind astfel oportunități excepționale de dezvoltare personală și profesională, prin încurajarea performanței, a creativității și a talentului. Prin competențele dobândite de către absolvenții acestui program esențial, va fi clar faptul că nu doar că „non-comunicarea este imposibilă”, ci „comunicarea este inevitabilă“, atât pentru profesioniști de succes, cât și pentru cetățeni activi și informați ai societății de azi.
Programul de studii de licență în publicitate, program cu un caracter aplicativ și interdisciplinar, urmăreşte să formeze viitorii profesionişti în comunicarea publicitară, branding, scriere creativă, media planning, comportamentul consumatorului, publicitate online, social media etc. capabili să propună, gestioneze și să finalizeze activitățile curente legate de comunicarea specifică publicităţii. Încurajăm creativitatea şi inovaţia atât la nivel vizual, textual, cât și organizatoric. Susținem toate acestea prin cunoştinţe teoretice, dar și aplicative, sesiuni de practică în instituţii de profil, dorindu-ne să formăm împreună generaţii cu o nouă viziune, întrucât, odată cu necesitatea tot mai mare de a crea branduri autentice, pe piaţa autohtonă se resimte imperativ nevoia de profesionişti în publicitate, care să construiască şi să gestioneze eficient comunicarea, brandul şi imaginea de marcă a instituţiilor sau a persoanei.
Programul Media digitală are ca obiectiv formarea de specialiști în acest domeniu interdisciplinar și actual al societății de astăzi, bazată din multe puncte de vedere pe tehnologie. Prin discipline aflate la intersecția sțiintelor comunicării și a tehnologiilor digitale, acest program urmărește să asigure competențele și abilitățile necesare performanței profesionale, cât și bazele teoretice de specialitate sau valorificarea acestora în mod practic. Cel mai nou program de licență al departamentului de Științe ale Comunicării oferă oportunitatea de a studia bazele teoretice ale domeniului, în cadrul cursurilor, şi apoi de a le aplica prin activităţi de seminar sau prin proiecte extracurriculare. Prin stagii de practică, internshipuri, școli de vară, ateliere de lucru, organizarea de evenimente, realizarea proiectelor în echipe multidisciplinare şi vizite de documentare, studenții se bucură de şansa de a simţi pulsul pieţei muncii şi de a fi cu un pas mai aproape de angajare.
Cele cinci programe universitare la nivelul studiilor masterale din cadrul FSGC pe care le propun cele două departamente ale facultății noastre în prezent sunt: Mass-media și relații publice în context digital, Politici publice și guvernanță în era digitală, Sustainable futures and urban change, Studii de securitate globală și Comunicare publicitară în medii digitale, toate acestea fiind dedicate atât absolvenților nivelului de licență din cadrul facultății noastre, care doresc să aprofundeze domeniile deja studiate, dar și absolvenților de studii superioare cu diplomă de licență în general, mai ales pentru a-și completa formarea deja parcursă.
Facultatea de Ştiinţe ale Guvernării și Comunicării se dedică așadar, la toate nivelurile, stimulării vitalităţii civice a municipiului Timişoara şi a regiunii prin programele de studii universitare, activitatea de cercetare şi alte activităţi concepute şi realizate în simbioză cu mediul academic, profesional, guvernamental, non-guvernamental și de afaceri. Facultatea de Științe ale Guvernării și Comunicării nu este doar o parte a unui întreg, ci reprezintă în sine instituție academică prestigioasă și inovatoare, care promovează o abordare interdisciplinară destinată explorării dinamicilor complexe ale guvernării și comunicării în lumea contemporană.